Home Listing Viva Costa Rica & Panama

Viva Costa Rica & Panama

Begeleide rondreis gewaarborgd vertrekken - Maximum 20 personen 15 dagen / 13 nachten

  • Viva Costa Rica & Panama _0
  • Viva Costa Rica & Panama _1
  • Viva Costa Rica & Panama _2
  • Viva Costa Rica & Panama _3
  • Viva Costa Rica & Panama _4
pdf

SAN JOSE - POAS - PACUARE - TORTUGUERO - ARENAL - BEBEDERO - RINCON DE LA VIEJA - PANAMA - EMBERA - SOBERANIA - GATUN 

Rondreis Costa Rica en Panama met een Franstalige gids-begeleider die de voornaamste bezienswaardigheden van het land herenigt, van de Poas vulkaan, tot de perfecte konische vorm van de Arenalvulkaan, over het nationaal park van Palo verde tot deze van Rincon de la vieja. Tenslotte ook het park van Tortuguero, bekend als het amazonegebied van Costa Rica, met zijn verwilderde flora en opmerkelijke fauna. Na het bezoek aan Costa Rica, verderzetting richting Panama, waar u kennis zult maken met haar koloniaal verleden, de tijd van de conquistas en van de piraterij. U bezoekt er eveneens het ingenieurswonder van de twintigste eeuw,het kanaal van Panama. Panama is een land met een groet indiaanse bevolking met hun eigen cultuur en gewoontes.

DAG 1 : BRUSSEL – MADRID – SAN JOSE

DAG 1 : BRUSSEL – MADRID – SAN JOSE

Vlucht van Brussel naar San José via Madrid. Aankomst in San José, ontvangst door de gids en transfer naar het hotel Presidente****. 

 

DAG 2 : CENTRAAL VALLEI

DAG 2 : CENTRAAL VALLEI

Ontbijt. In uw eigen tempo en volgens uw wensen heeft u 2 manieren om de Centrale Vallei te verkennen :
KLASSIEK bezoek: Na de oversteek van Alajuela wordt de weg verder gezet langs de aardbeien-, varens- en koffieplantages. Bij die laatste wordt een halte ingelast om het zwarte goud van Costa Rica te proeven. De reis gaat verder in de richting van de vulkaan Poas, die één van de grootste kraters ter wereld heeft: 1,5 km breed en 300 meters diep. Het is één van de meest spectaculaire sites van het land. De bergkolos, die bedekt is met wilde tropische vegetatie, vertoont voortdurend vulkanische activiteit. In de krater ligt een meer met sulfaathoudend water. Tocht naar de belangrijkste krater (duur : 20 min). Maaltijd. Terugkeer naar San Jose voor een bezoek aan het goudmuseum, gelegen in de kelders van de ‘Palacio de la Cultura’, het bezit één van de rijkste en mooiste goudcollecties van Latijns Amerika. Het museum herbergt ook vaak interessante hedendaagse tentoonstellingen. Kleine rondrit door de hoofdstad vooraleer terug te keren naar het hotel. 
OF
AVONTUURLIJK bezoek : Rafting in Pacuare. Vroeg in de ochtend, transfer naar de plaats waar uw avontuur begint, gelegen op ongeveer 30 minuten van Turrialba. Hier zal een gids (Engels-Spaanstalig) en het materiaal op u wachten. Uitleg over de verschillende technieken en vaar-instructies. Van 6 tot 8 deelnemers per raft, en het avontuur begint ...  De Pacuare is een wilde en spectaculaire rivier. Doorheen de afdaling kunt u de weelderige vegetatie bewonderen en verschillende soorten dieren zoals apen, luiaards en een waaier aan vogels. Terug naar San José. Avondmaal en overnachting in het hotel Presidente****.

DAG 3 : SAN JOSÉ - TORTUGUERO (3u rijden, 1u30 boot)

DAG 3 : SAN JOSÉ - TORTUGUERO (3u rijden, 1u30 boot)

Tocht door de indrukwekkende tropische jungle van Braulio Carrillo. Ontbijt tijdens de tocht, die voortgezet wordt tot in Caño Blanco. Inscheping en oversteek naar Tortuguero en vervolgens maaltijd in de lodge. ‘s Namiddags vertrekt de boot voor een tocht door het dorp. Bezoek aan een klein informatiecentrum van de STC (Sea Turtle Conservancy) waar u de mogelijkheid heeft een schilpad te sponsoren en zo hun behoudsprogramma’s financieel te steunen. Terugkeer naar het hotel voor een vrij moment. Avondmaal en overnachting in de Laguna Lodge.

 

DAG 4 : TORTUGUERO

DAG 4 : TORTUGUERO

Ontbijt. Boottocht door de kanalen van het nationale park van om de apen kaaimannen en verschillende tropische vogelsoorten te observeren op de oevers. Middagmaal in de lodge. Vrije tijd om zich even te ontspannen aan de lodge of om een mooie wandeling te maken op de paden rond de lodge. ‘s Avonds heeft u nog een een wandeling op het reservaat van de lodge zelf. Avondmaal en overnachting in de Laguna lodge. Optioneel : van juli tot september is het broedseizoen van de waterschildpadden op de stranden van Tortuguero. De lodge biedt dan ook nachtelijke excursies aan om de broedactiviteiten ervan te gaan observeren (ongeveer 30 USD/persoon).

 

DAG 5 : TORTUGUERO - ARENAL (1u30 boot, 5u rijden)

DAG 5 : TORTUGUERO - ARENAL (1u30 boot, 5u rijden)

Ontbijt. Vertrek per boot langs het kanaal van Tortuguero, en vervolgens transfer naar Arenal. Maaltijd onderweg. Onderweg houdt u halte in Sarapiqui, een agrarische regio in het noorden van het land waar u een landbouwbedrijf van ananas en palmharten bezoekt. Wanneer u de kleine stad van La Fortuna nadert, zal u een kleine omweg maken om de leguanen te bewonderen die aan de oevers van de rivier San Carlos wonen. Aankomst in Arenal, intrek in het hotel Los Lagos***. Avondmaal en overnachting aan de voet van de vulkaan.

 

DAG 6 : DE ARENALVULKAAN

DAG 6 : DE ARENALVULKAAN

Ontbijt. Vertrek naar Casona Rio Fortuna, een typisch houten huis zoals de vroegere boerderijen  met een prachtig zicht op de vulkaan Arenal en de rivier La Fortuna. Ontdekking van de Costa Ricaanse tradities en het platteland, meer bepaald suikerriet; vervolgens heeft u ontmoeting met scholieren voor een presentatie van folkloristische dansen, alsook een uitwisseling met een familie landbouwers uit de streek. Met de hulp van de kokkinnen van de lokale gemeenschap zult een traditioneel gerecht helpen klaarmaken, nl. : El casado. Middagmaal. Na het middagmaal, excursie naar keuze.
Namiddag AVONTUUR met de zipline : aankomst aan het startpunt van uw avontuur tussen de boomtoppen. Afstelling van het materiaal en veiligheidsinstructies gegeven door de gidsen (Engels en Spaans). Het gevoel om zoals een aap tussen de bomen te slingeren via een systeem van 15 kabels en 18 platforms. Het parcour is verdeeld in 3 delen en de lengte van de kabels kunnen variëren tussen 70 en 430 meter. Aan het einde van het tweede deel kunnen de meer avontuurlijke zielen de Tarzan Swing doen.
OF
Namiddag NATUUR : Wandeling over de hangbruggen van Arenal met een Franssprekende gids over een parcour van ongeveer 3000 meter. Deze hangbruggen die met elkaar verbonden zijn door vaste platforms leiden u door het fascinerende regenwoud. De paden zijn ontworpen zodat het voor iedereen toegankelijk is. Ze hebben een lengte van 8 tot 98 meter waarvan het hoogste punt 45 meter is. Door middel van deze bruggen kunt u de rijkdom van de tropische wereld op een andere manier ontdekken. Terugkeer naar het hotel. Avondmaal en overnachting in het hotel Los Lagos***.

DAG 7 : DE ARENALVULKAAN - BEBEDERO - RINCÓN DE LA VIEJA (4u30 rijden)

DAG 7 : DE ARENALVULKAAN - BEBEDERO - RINCÓN DE LA VIEJA (4u30 rijden)

Ontbijt. Doortocht naar het dorpje Cañas langsheen een prachtig traject van het Arenalmeer. Boottocht op de rivier Bebedero. Hier zijn uitzonderlijk veel tropische vogelsoorten te zien, die er sinds eeuwen hun natuurlijke habitat gevonden hebben. Je vindt er droog, laaggelegen tropisch woud, beboste heuvels, zout- en zoetwaterlagunes, mangroves, moerassen en uitgestrekte grasvelden. Een groot deel van het gebied staat onder water door de overvloedige regenvlagen en door de overstromingen in het gebied van de rivieren Tempisque en Bebedero aan de rand van het park. Middagmaal en verderzetting naar de vulkaan Rincón de la Vieja, waar het landschap totaal verandert : het is een eerste kennismaking met Guanacaste, een gebied met pampa- en savanelandschappen waar er eerder een Cowboy- en Ranchero atmosfeer heerst .... Avondmaal en overnachting in de hacienda Guachipelin.

 

DAG 8 : RINCÓN DE LA VIEJA

DAG 8 : RINCÓN DE LA VIEJA

Ontbijt. Vertrek richting het Nationale Park van Rincon de la Vieja. Wandeling langsheen de wandelpaden tussen fumarolen (openingen in de aardkorst, vaak in de nabijheid van vulkanen, waar warme gassen en dampen uit ontsnappen), kokende modderpoelen en honderden jaren oude bomen (duur: +- 2u30). Terugkeer naar het hotel. Maaltijd. ‘s Namiddags, excursie naar keuze.
Namiddag NATUUR : Bezoek aan de Canyons van Rincon de la Vieja en de waterval «La Chorrera». Wandeling door weilanden en bossen die u tot aan de waterval van turquoise blauw water en haar natuurlijke zwembad zal brengen. Een metalen ladder geeft u toegang tot het natuurlijke zwembad. 
OF
Namiddag ONTSPANNING : Ontspanning in de warmwaterbronnen van de Rio Negro. Avondmaal en overnachting in het hacienda Guachipelin.

 

DAG 9 : RINCÓN DE LA VIEJA – SAN JOSE (5u rijden) – PANAMA

DAG 9 : RINCÓN DE LA VIEJA – SAN JOSE (5u rijden) – PANAMA

Ontbijt en vertrek naar de hoofdstad. Middagmaal onderweg. Aankomst in de luchthaven van San Jose en vlucht naar Panama. Onthaal door uw gids en vertrek  naar het hotel. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Novotel Panama***

 

DAG 10 : PANAMA CITY

DAG 10 : PANAMA CITY

Ontbijt. Ontdekking van de hoofdstad met een bezoek aan de oude stad of Panamá La Vieja, de ruines van de eerste nederzetting. De ideale gelegenheid om meer te weten te komen over de Conquista door de Spanjaarden en de periode van de piraterij daarna. Verder naar het koloniale gedeelte van de stad : de Casco Viejo, werelderfgoed van het Unesco. Wandeling langs de kleine straatjes naar de Plaza de Francia, ter ere van de Fransen die de bezielers waren van de bouw van het Panamakanaal. Middagmaal en bezoek aan het interessante museum van het kanaal. Bezoek aan de zeevruchtenmarkt en aan de moderne stad. Terugkeer naar het hotel op het einde van de namiddag. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Novotel Panama***

DAG 11 : PANAMA – EMBERA INDIANENGEMEENSCHAP

DAG 11 : PANAMA – EMBERA INDIANENGEMEENSCHAP

Ontbijt. Vertrek voor een interessante excursie in het spoor van de indianen van de Embera etnie, die leven langs de rivier Chagres. Transfer naar de oevers van het meer Alajuela en vertrek per boot op de rivier naar het paaldorp van de indianengemeenschap. Uitleg en demonstratie van het leven in de gemeenschap waar u meer komt te weten over hun kennis over de jungle en de de medicinale planten, hun tatoeerkunst, hun muziek en dansen, hun artisanale voorwerpen. Dit alles gevolgd door een sobere maaltijd van gegrilde vis en gefrituurde bananen. Op het einde van de namiddag bent u terug in Panama. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Novotel Panama***

DAG 12 : PANAMA – PARK SOBERANIA – LAC GATUN

DAG 12 : PANAMA – PARK SOBERANIA – LAC GATUN

Ontbijt. Deze dag wordt gewijd aan de observatie van de rijke fauna van Panamá, het nationale park van Soberania en het reservaat van Gamboa. Een groot tropisch woud rond het kanaal van Panamá,  de rivier Chagres, en het meer Gatún. Wandeling op een pad door het nationale park. Bezoek aan het dierenopvangcentrum Summit. Middagmaal. In de namiddag, boottocht op het kanaal en op het Gatunmeer naar het Aapeiland. Op het eiland maakt u een mooie toer op zoek naar de verschillende apen in de mangroves, de luiaards en verschillende vogelsoorten. Dit alles tussen het drukke kanaal waar de grote tankschepen voorbijvaren. Op het einde van de namiddag bent u terug in Panama. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Novotel Panama***

 

DAG 13 : PANAMA – TREIN COLON – DE CARAIBEN

DAG 13 : PANAMA – TREIN COLON – DE CARAIBEN

Ontbijt. Dagexcursie naar de Caribische kust, op zoek naar de afrocaraibische cultuur van Panama en het vroeger toevluchtsoord van de Piraten. Bezoek aan het kleine havenstadje van Portobelo gesticht in de zeventiende eeuw en beschermd door de eeuwen heen door 5 forten tegen de aanvallen van de piraten. Middagmaal en vertrek naar Colon. Halte bij de sluizen van Gatun, de indrukwekkendste van het  Panamakanaal. Door drie immense poorten kunnen de enorme schepen een hoogteverschil overbruggen van 23 meter tussen de Caribische zee en het meer. Verder naar het stadje Gatun met zijn barokke bouwwerken. Treinrit van de Caribische zee naar de stille oceaan. Deze historische trein neemt u langs het kanaal en door de tropische vegetatie van de jungle naar de Stille Oceaan. Op het einde van de namiddag bent u terug in Panama. Vrij avondmaal en overnachting in het hotel Novotel Panama***

 

DAG 14 : PANAMA - MADRID

DAG 14 : PANAMA - MADRID

Ontbijt. Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel via Madrid (misschien Miami). Avondmaal en overnachting aan boord.

 

DAG 15 : MADRID - BRUSSEL

DAG 15 : MADRID - BRUSSEL

Aankomst te Madrid en aansluitende vlucht naar Brussel.

 

COSTA RICA

Ambachten : Houtbewerking – handgeschilderde, traditionele handkarretjes, juwelen in dure houtsoorten ...  – is één van de voornaamste ambachten in Costa Rica. De meeste ateliers bevinden zich in Sarchi, een dorp in het centrale laagland. 

Guaitil, in Guanacaste, staat bekend voor zijn indiaanse keramiek en zijn reproducties van pre-Columbiaanse figuurtjes. Overal vindt men ook affiches en t-shirts met ontwerpen die geïnspireerd zijn op de lokale biodiversiteit. 

Bagages : Maximum 1x23 kg per persoon (in één valies) + handbagage (10 kg).

Benodigdheden : Het is vooral aangeraden om praktische kleren in katoen en t-shirts met lange mouwen mee te nemen voor de jungle. 
Sportschoen zijn beter dan sandalen. Hakken zijn helemaal niet aan te raden. 
Het is goed om een lichte regenjas te voorzien, en een dicht geweven kledingstuk voor in het centrale laagland. 
Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon en de hitte (pet, zonnebril en zonnecrème) en om tijdens excursies en aan het strand overvloedig water te drinken.
Een verrekijker komt goed van pas als je de lokale fauna en flora wil observeren.
San José : warm tijdens de dag (25-28°), maar ‘s avonds kan de temperatuur zakken tot onder 20°. Een gebreide trui is dan een goed idee.
Tortuguero : warm en vochtig klimaat. Lichte kleren, regenkledij, en een tweede paar schoenen. De Lodge voorziet laarzen en schoudermantels als het regent. Lichte gebreide trui voor het boottransport. Belangrijk : omdat de plek behoorlijk afgelegen is, worden de reizigers gevraagd om niet al hun bagage mee te nemen. Per persoon is er een maximum van 13 kg: het is aangewezen om een tweede tas voor twee of drie dagen voor te bereiden. De overige zaken zullen bij het vertrek uit Tortuguero terugbezorgd worden.
Sarapiqui : idem
Arenal : op 500 meter hoogte. Warm. Lichte kledij en zwemkledij voor de thermische baden. 
Monteverde : regenwoud op grote hoogte. Een wollen trui voor ’s avonds. 
Tambor : warm. Zwemkledij, zonnebril en zonnecrème. 

Doorgaans zijn er weinig muggen, maar het is beter om voor de avonden een anti-muggenmiddel, een lange broek en lichte kledij met lange mouwen te voorzien.  

Communicatie : Op zo goed als elke plek zijn er directe telefoonlijnen, fax, radio, kabeltelevisie en internetverbindingen aanwezig. 
Om vanuit België naar Costa Rica te bellen :   intern. + 506 + 7 cijfers.
Post die vanuit Costa Rica opgestuurd wordt, is ongeveer acht dagen onderweg naar België.

Elektriciteit : 110 V. De stopcontacten zijn van het Amerikaanse model met twee platte stekkers. Een adaptor is vaak noodzakelijk.

Geografische ligging : Het territorium strekt zich uit tussen de achtste en elfde breedtegraad van het noordelijke halfrond en tussen 83° en 86° graden westerlengte. Costa Rica ligt tussen Panama (in het zuiden) en Nicaragua (in het noorden). Zijn oppervlakte, 51.100 km2, stemt ongeveer overeen met die van Bretagne en Normandië samen. Het land, dat in het binnenland bergachtig en vulkanisch is, beschikt over 1000 km kunst aan de kant van de Stille Oceaan en over 200 km aan de Atlantische kant. De voornaamste exportproducten zijn ananas, sierplanten, koffie en bananen. 

Gezondheid : Er zijn geen opgelegde vaccinaties : de algemene gezondheidstand stemt er overeen aan de westerse normen. Het water is overal drinkbaar, behalve in enkele heel ver afgelegen streken. Over het hele land zijn hospitalen en kantoren van de sociale zekerheid te vinden. De geneeskunde staat er op een hoog niveau: de dokters zijn goed opgeleid en gebruiken moderne technieken. In San José zijn er ook privé-klinieken van een hoog niveau.

Reizigers die een bepaalde behandeling volgen, dienen hun eigen medicatie mee te nemen. 

Klimaat : Costa Rica is een tropisch land met twee seizoenen : een droogseizoen (van november tot begin mei) en een regenseizoen (van mei tot oktober). Tijdens het regenseizoen is het ’s morgens over het algemeen zonnig : de regenbuien beginnen meestal in de namiddag. Er zijn weinig temperatuurschommelingen. De hoogte bepaalt de temperatuur :  in San José, op 1100 meter boven zeeniveau, is het altijd lente: de temperatuur varieert er tussen 16 tot 28 graden. In het kustgebied is het warmer (tussen 21 en 32°). Door zijn geografische ligging ontsnapt Costa Rica aan de orkanen die de Caraïben vaak teisteren. De temperatuur van het water bedraagt gemiddeld tussen 27 et 31°.

Luchthaventax – belangrijk !!! : Om Costa Rica te verlaten moet u een tax van 26 US Dollar ter plaatse betalen (dit is niet inbegrepen in uw rondreis):

Munteenheid : De nationale munteenheid is de ‘colon’ (huidige koers  1dollar =  460 colones) .
HET IS ERG MOEILIJK OM EURO’S TE WISSELEN IN COSTA RICA. Het is beter om vooraf dollars te wisselen. USDollars kunnen makkelijk omgewisseld worden in banken en hotels. Buitenlandse kredietkaarten worden doorgaans aanvaard. 

Talen : Spaans is de officiële taal. In hotels en restaurants spreekt over het algemeen Engels. De begeleidende gids spreekt ook Frans, maar verder zijn er in het land weinig mensen die deze taal beheersen. 

Uurverschillen : 7 uur vroeger in de winter, 8 uur in de zomer.
Dus als het in de zomer 20.00u. is in België, is het twaalf uur in Costa Rica.

Visa : De Costaricaanse autoriteiten vragen geen visum, maar reizigers van wie de vlucht een tussen stop maakt in de Verenigde Staten moeten een geldig paspoort voorleggen. Indien niet beschikbaar, moeten ze zich voor het vertrek wenden tot de Amerikaanse autoriteiten.

Weetjes : Costaricanen noemen zichzelf « Ticos » (vrouwelijK : Tica).
Ze staan bekend voor hun goedmoedig en vredelievend karakter.
- De slavernij werd afgeschaft in 1823
- De doodstraf werd officieel afgeschaft in 1883 (de laatste executie vond plaats in 1859).
- In 1949 kregen de vrouwen het recht om te stemmen.
- Sinds 1948 is er geen leger meer ; de kazerne van San José werd omgebouwd tot museum voor schone kunsten.
- In 1987 kreeg de toenmalige president, Oscar Arias, de Nobelprijs voor zijn inspanningen voor de vrede in de regio.  

Bijna 60% van de 3,8 miljoen inwoners leeft in het centrale laagland, en 38 % van de Ticos zijn jonger dan 15.

De bevolking zijn hoofdzakelijk afstammelingen van de Spaanse kolonisten en zwarten uit Jamaica, vooral van de Caraïbische kunst, maar er is ook een belangrijke Chinese Gemeenschap. De Indianen leven in de afgelegen regionen.

Wouden : Eén vierde van de landoppervlakte is beschermde zone. Alle types van tropisch woud zijn aanwezig. De volgende aanwijzingen gelden voor alle natuurlocaties :  1) Niet steunen of hangen aan bomen of lianen. Veel planten zijn bedekt met scherpe stekels die min of meer gevaarlijk zijn; en slangen en giftige insecten verschuilen zich vaak onder die stekels.  2) Het lichaam bedekken om insectenbeten te vermijden.  3) Behoedzaam en in stilte bewegen om de dieren in het oerwoud te observeren.

 

PANAMA

Bagages : Maximum 1x23 kg per persoon (in één valies) + handbagage (10 kg).

Bestuur : Panama is een republiek. Aan het hoofd van het land staat de president die voor 5 jaar gekozen wordt. Panama heeft een eenkamerparlement met 72 leden, die ook voor 5 jaar gekozen. Er bestaat stemplicht voor iedere persoon boven de 18, maar er staat geen boete op niet stemmen.

Demografie : Panama kent een enorme etnische diversiteit: de mestiezen, een mengeling van Afrikaans, Indiaans en Spaans bloed, maken er de grootste bevolkingsgroep uit. 59% van de bevolking woont in de steden, die zich kenmerken door een grote bevolkingsgroei.

Economie : Het Panamakanaal is de belangrijkste bron van inkomsten. Panama kent momenteel een sterke economische groei. Het bankwezen is de belangrijkste sector en behoort tot de meest ontwikkelde van het Amerikaanse continent. 

Geografische ligging : Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal, dat Centraal-Amerika scheidt van Zuid-Amerika en de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische en de Stille Oceaan.. Zo ligt het westelijke deel van Panama in Noord-Amerika en het oostelijke deel in Zuid-Amerika. Ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. Panama grenst aan Costa Rica en Colombia. 

Geschiedenis : In het gebied van hedendaags Panama waren verscheidene Pre-Columbiaanse beschavingen, waaronder de Coclé-cultuur.

Godsdienst : In Panama zijn er evenveel godsdiensten als etnische origines. Je vindt er katholieken, boeddhisten, hindoes, joden, getuigen van Jehova en een belangrijke groep Evangelische christenen (15%). 

Grensformaliteiten : Het paspoort is verplicht voor elke buitenlander. Onderdanen van het Britse Gemenebest, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben geen visum nodig. Er wordt een formulier afgeleverd door de immigratieofficiers (Belizean Visitor’s Permit).

Klimaat : Panama heeft een tropisch, zeer vochtig klimaat, met een droge periode tussen januari en mei. Het landschap bepaalt het klimaat: de dichte begroeiing en de overzeese luchtcirculaties hebben een milderende invloed op de temperatuur en de luchtvochtigheid. Aan de kusten en de oevers van de rivieren zijn er mangroves met een aanzienlijke biodiversiteit, die te vergelijken valt met die van Costa Rica.

Munteenheid : Het land heeft zijn eigen munteenheid, de Balboa, die gelijkwaardig is aan de Amerikaanse dollar. Het bankwezen is er heel sterk ontwikkeld, maar er is geen centrale bank. 1 € = +/- 1,35 PAB.

Oppervlakte : De totale landoppervlakte bedraagt 75.517 km². Voor beide kusten liggen een aantal eilanden, waaronder de San Blas-eilanden. De kustgebieden zijn vlak (87%), maar de binnenlanden zijn eerder bergachtig. Met 3477 meter is de Volcan de Chiriqui, het hoogste punt van het land. 

Talen : De officiële voertaal is Spaans, maar in de stedelijke centra wordt vaak Engels gesproken.

Inbegrepen in de prijs

- De intercontinentale vluchten met Iberia in economische klas
- Vlucht San José/Panama
- Alle transfers
- De vermelde excursies vergezeld door een privé locale Franstalige gids
- Het verblijf in de vermelde hotels of evenwaardig
- Vol pension tijdens het rondreis in Costa Rica
- Half pension tijdens het rondreis in Panama
- De All In formule voor de verlengingen
- Alle taksen en toegangsgelden
- Een gedetailleerde gids
- Het garantiefonds
- De «Kwaliteitsservice» van Sudamerica Tours
- De luchthaventaksen

Niet inbegrepen in de prijs

- De persoonlijke uitgaven (dranken, enz)
- Eventuele verzekeringen
- Niet vermelde maaltijden
- Fooien voor gidsen en chauffeurs
- Taks om het land te verlaten.

Vertrekdatum en prijzen

Standaard hotel - Dubbele kamer 10/11/2017 € 3.965 pp
MEER WETEN


Sudamerica Tours ©2015

Ontwerp site web: Studio-web